Breaking News

Boli frecvente la porumbei


Porumbelul este o pasăre care de obicei este rezistentă la boli, însă în condiții de stres, solicitare fizică intensă sau  boli parazitare este favorizată îmbolnăvirea.

Prevenția este cea mai importantă, aflată înainte de tratament, așadar, dacă îți dorești ca porumbeii tăi să fie sănătoși trebuie să ai în calcul câteva măsuri preventive. Una dintre ele, și poate printre cele mai importante, este asigurarea aportului zilnic necesar de hrană. Poți să asiguri și rații de vitamine precum vitamina A, vitamina B sau vitamina AD3E.

La fel de importantă este și deparazitarea periodică a animalelor. Acțiunea trebuie realizată atât intern cât și extern, folosind soluții speciale de acțiune asupra paraziților. Nu uitați să deparazitați și adăposturile în care sunt ținuți porumbeii și să le igienizați periodic.

Porumbeii pot să se îmbolnăvească de anumite boli infecțioase, iar în acest caz este necesară vaccinarea. O boală virală în cazul acestor păsări este infecția numită difterovariolă, care se manifestă prin erupții la nivelul pielii, aflate în diferite zone ale corpului. Aceste erupții pot apărea și la nivelul limbii, iar tratamentul constă în vaccinarea cu vaccinul numit Romporpox.

O altă boală care este cunoscută datorită vitezei de răspândire și a pagubelor pe care le face printre crescătorii de porumbei  se numește boala Pseudopesta aviară. Este o boală periculoasă și interinfecțioasă, care se manifestă prin tuburări respiratorii, nervoase și digestive, dar și prin scăderea numărului de ouă. Boala poate fi tratată cu ajutorul vaccinului Avipestisota.

În cazul porumbeilor tineri pot apărea artrite la nivelul articulațiilor, care duce la imposibilitatea de zbor, dar care poate fi tratată tot prin vaccinare. Sunt boli ale porumbeilor care pot fi tratate și prin intermediul medicamentelor, precum: trichomonoza care evoluează cu tulburări digestive sau coccidioza, boală parazitară.

Pentru o prevenție eficientă a acestor boli este necesară o bună îngrijire a crescătoriei, alimentarea constantă cu apă și hrănirea corespunzătoare a porumbeilor. De asemenea, este foarte important ca păsările să nu fie solicitate sau să fie într-un mediu aglomerat și stresant pentru o perioadă prea lungă de timp.

O boală comună este și paramixoviroza (împotriva căreia porumbeii trebuiesc vaccinați înainte de a fi aduși la columbodrom, ținând cont de caracterul contagios al bolii) La trei zile pana la  trei saptamani dupa o infectie, pasarile neprotejate se imbolnavesc de rinichi. Pasarea elimina mult lichid, care seamănă cu o diaree, însă aceasta este una falsă, lichidul fiind unul secretat de rinichi.

Boala se poate trata clinic de la sine, în 2-4 săptămâni, însă porumbeii pot rămâne cu sechele, sau chiar pareze. De aceea este indicat vaccinul.

Tulburarile sistemului nervos, care survin o dată cu boala, au de asemenea, urmari nefaste. Aceste urmări culminează cu o rasucire a capului, de unde si incapacitatea păsării de a mânca sau de a își lua zborul.

Dacă ai întrebări cu privire la boli ale porumbeilor sau cum acestea pot fi tratate, lasă-ne un comentariu aici, la articol sau pe facebook și noi, cei de la premium-pigeon.ro îți vom oferi toate detaliile de care ai nevoie.

Lasă un comentariu

About Adrian Ciornei

Check Also

Regulament 2020 Premium

Regulament 2020Predare porumbei: 1 martie – 31 mai· Taxa de participare este de 70 euro/porumbel …

2 comments

  1. Ce vitamine îmi recomandați pentru întărire, înainte de a-i face vaccinul pentru paramixoviroză? Căci unii medici spun că nu se mai poate face nimic. Alții spun că au vindecat mulți porumbei chiar din situații de răsucire a capului cu 180 de grade. Dar aș vrea să-i dau niște vitamine de întărire înainte de vaccin. Sunt indicate ceva antibiotice injectabile înainte de vaccinare? Mă gândesc tot pentru întărire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *