Breaking News

Când se vaccinează porumbeii la columbodrom sau acasă

Despre vaccinurile pentru porumbei

Vaccinarea porumbeilor este un pas foarte important de care trebuie să ai grijă în mod deosebit. În columbodroamele din România, și nu numai, vaccinarea se face pentru a preveni sau trata diverse boli ale porumbelului precum variola sau salmoneloza. Chiar dacă porumbelul este sănătos, vaccinarea anuală este necesară pentru a preveni bolile contagioase și pentru a asigura o imunitate crescută.

Vaccinarea porumbeilor – preventivă!

Acest tip de vaccinare nu ar trebui să lipsească niciunui crescător sau columbodrom din România și din străinătate.

Vaccinarea preventivă se face doar la porumbeii adulți și vizibil sănătoși. În cazul în care porumbelul este bolnav, vaccinarea nu trebuie să aibă loc. Vaccinurile preventive se fac pentru imunizare activă și asigură imunitatea după două-trei săptămâni de la administrare.

Este necesară prelungirea și repetarea, pentru a asigura imunitatea porumbelului în timp. Vaccinul se administrează subcutanat, acul seringii fiind poziționat paralel cu coloana vertebrală. Atenție, este important ca acul să nu se afle imediat sub cap, ci în treimea inferioară de la nivelul gâtului.

Care este momentul cel mai bun pentru vaccinare?

Nu este de ajuns doar să cumperi vaccinul. Trebuie să fii atent la momentul vaccinării deoarece poate influența calitatea vaccinului.

Factori de care depinde momentul vaccinării:

  1. starea de sănătate. Tratamentele pentru alte boli se fac înainte de vaccinare, nu în timpul vaccinării. Un porumbel sănătos va răspunde mult mai bine la vaccin decât porumbelul slăbit de alt tratament.
  2. mediul înconjurător. Temperatura de afară contează. Vaccinarea pe temperaturi extreme, fie ele pozitive sau negative, nu garantează o imunitate crescută.
  3. păstrarea vaccinului. Felul în care a fost păstrat vaccinul până în momentul utilizării lui este important pentru rezultatele pe care vrem să le ofere.
Vaccinare porumbei înainte de aducere la columbodrom

Vaccinarea trebuie să aibă drept suport și o igienă riguroasă a volierei tale, sau, în cazul nostru, al columbodromului. Ține cont de temeratura de afară, astfel încât nu este bine să vaccinezi porumbelul pe vreme friguroasă sau pe vreme foarte caldă. Este important ca vaccinul să nu fie administrat într-o perioadă importantă, precum sunt concursurile, sezonul de reproducție sau de năpârlire. Pentru a nu avea efecte negative de pe urma vaccinului, este important să aveți măcar o lună la dispoziție între administrare și eveniment.  

Te-ar putea interesa și Boli comune la porumbei

Columbodrom Premium Pigeon România – One Loft Race

Care este vârsta potrivită pentru vaccinare?

Împotriva paramixovirozei, puteți vaccina porumbelul atunci când este înțărcat, începând cu vârsta de 3 săptămâni (tot atunci trebuie vaccinat și înainte d a fi adus la columbodrom). Avantajul este că porumbelul încă nu zboară, făcând procesul mai ușor, iar puii nu se află în pericol de a intra în contact cu virușii. Însă existența mai redusă a problemelor nu înseamnă inexistența lor, așadar grija trebuie să fie la fel de mare. Porumbeii maturi se vaccinează împotriva paramixovirozei imediat după ce au înțărcat puii sau când sunt pe ouă.

Împotriva salmonelozei, porumbeii se vaccinează la 10 săptămâni, repetând la 13 săptămâni. Este important să vaccinați atât femelele cât și reproducătorii, nu doar zburătorii. Dacă doriți să vaccinați porumbeii cu două vaccinuri în același timp, este important ca substanța să nu fie aplicată cu aceeași seringă.

Columbodrom Premium-pigeon.ro. Singurul din zona Moldovei cu plan de zbor de la nord la sud!

Lasă un comentariu

About Adrian Ciornei

Check Also

Lipsă inventar 2020

Porumbeii lipsă pot fi înlocuiți în acest sezon sau în sezonul 2021. Pentru înlocuire vă …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *