Breaking News

Porumbeii voiajori – un succes!

Despre porumbeii voiajori și calitățile lor

Crescătorii de porumbei sunt tot mai interesați de creșterea porumbeilor voiajori în voliera lor, având un motiv puternic: acești porumbei știu exact unde este casa lor, pot fi dresați și pot zbura cu 110km/oră (în medie).  Se spune că secretul columbofiliei este deținerea unui porumbel bun. El, prin definiție, este porumbelul care are simțul orientării, ca să poată ajunge în cel mai scurt timp acasă și care poate să zboare cât mai repede și în același timp să aibă o rezistență vrednică de mitologia greacă.

Aceste păsări domestice fac parte din clasa Columba Livia Domestica și sunt folosiți în special la competiții, deoarece pot ajunge acasă de la distanțe foarte lungi. În trecut, porumbeii voiajori erau folosiți pentru a trimite un mesaj cât mai rapid, astăzi rămânând doar un hobby. Performanța lor care constă în zborul pe distanțe foarte lungi se datorează configurației corpului, în mare parte. Au mușchii pieptului foarte dezvoltați și oase foarte ușoare. Performanța trebuie antrenată corespunzător pentru rezultate din ce în ce mai bune în fiecare an la concursurile de profil.

Calitatea este deseori cea mai căutată și apreciată, însă ceea ce trebuie să învățăm este că ea trebuie menținută și întreținută în timp cu ajutorul factorilor exteriori care influențează traiul.

Porumbelul voiajor întrunește toate calitățile amintite mai sus, însă nu trebuie neglijate nici celelalte aspecte care țin de igienă și sănătate. Alimentația trebuie să fie suficientă, bogată în vitamine iar crescătoria trebuie păstrată cât mai curată pentru a evita îmbolnăvirea (vezi articolul despre boli frecvente la porumbei). La fel de important este și antrenamentul pe tot parcursul anului, chiar și în lunile ceva mai reci. Unii pasionați de columbofilie declară că își antrenează porumbeii cei mai puternici chiar și pe timpul iernii, pentru perioade scurte de timp.

Porumbeii voiajori variază ca preț, însă pot să coste o avere. Cel mai scump pui de porumbel voiajor a avut o valoare de aproximativ 250 000 de euro.  Acești porumbei sunt preferați în cadrul concursurilor de profil datorită calităților care îi clasează în fruntea competiției.

Concursuri de acest gen se desfășoară și în cadrul asociațiilor județene de columbofil din Suceava, devenind rapid preferate de columbofilii locali și nu numai. Aceste acțiuni au la bază experiența și pasiunea în ceea ce privește porumbeii și își doresc să pună înaintea participanților posibilitatea de participare în cadrul unui concurs corect și competitiv, răsplătit cu premii pe măsură.

Un tip de concurs foarte apreciat de columbofili și de pasionații de acest sport este cel care se desfășoară în cadrul columbodroamelor.

Ca și noutate, în județul Suceava și în toată regiunea moldovei, este columbodromul Premium Pigeon care zboară porumbeii pe un traseu de la Nord la Sud, porumbeii fiind astfel mai solicitați

Lasă un comentariu

About Adrian Ciornei

Check Also

Regulament 2020 Premium

Regulament 2020Predare porumbei: 1 martie – 31 mai· Taxa de participare este de 70 euro/porumbel …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *